søndag 23. november 2008

"moderne" begreper

”Det moderne prosjektet” blir definert ved hjelp av tre ord. Frihet, Fornuft og Framskit. Friheten står for troen på at mennesket kan bli fritt og selvstendig. Fornuft er troen på at fordommer, overtro og ufornuftige meninger kan avsløres. Troen på at historien og verden utvikler seg til det bedre er det vi legger i ordet framskitt i denne sammenhengen.
Francis Bacon(1561-1626) sa i begynnelsen av 1600-tallet ”Kunnskap er makt” denne påstanden har blidt stående igjen som en pilar i ”Det moderen prosjektet”.

troen på utvikling

”Det moderne gjennombruddet” sier vi fant sted omkring 1870, det var da George Brandes kom med sitt kjente utsagn ”Sette problemer under debatt”, realismen var på fremmarsj. Man definerer ”Det moderne gjennombruddet” som den forandringen fra romantikken til Realismen. Forfatterne med Brandes i spissen begynte å ta opp samtidsproblemer i samfunnet gjennom litterære tekster, kvinnesaken og fattigdom var de problemene som ble skrevet mest om.

”Modernismen” kjennetegnes ved hjelp av begrepene: sammenbrudd, dekadanse, fragmentering, eksperimentelle tekster, originalitet. Modernismen er betegnelsen på den kunstneriske og litterære utfoldelsen. Man kan definere ”modernismen” som konsekvensene av ”Det moderne prosjektet” Det ble ikke lenger fortalt hvordan det samfunnet burde være, men det ble fortalt hvordan det faktisk var.

Hvis vi sammenligner disse begrepene kan vi se at de har en del felles trekk. Det moderne prosjektet var preget av optimisme og at historien og verdenen utviklet seg til det bedre, ”modernismen” hadde nokså likt syn, de mente at menneskene skulle undersøke alle sider ved tilværelsen og forbedre og gjøre om det som hadde forbedringspotensial. ”Det moderne gjennombruddet” satte disse feilene ved samfunnet under debatt gjennom litteratur og kunst, denne perioden var preget av at forfatteren og kunstnærne kom frem i lyste. Spesielt dikterne hadde fått en veldig sentral rolle det var disse som brakte tankene om modernisering frem i offentligheten. Vi kan si at de forskjellige begrepene beskriver litt forskjellige synsvinkler på det samme.


kilder:
Cappelen spenn VG3 2008, s 10-22
cc-lisensiert bilde fra flickr: http://static.flickr.com/8/8694391_f1e5458c0e_m.jpg

Ingen kommentarer: